Európa szívében egyre nagyobb lendületet kap a felelőtlen élelmiszerpazarlás kreatív kezelése. Genf, a nemzetközi diplomáciájáról ismert város most a közösségi éléskamrák megjelenésével kelt egyre nagyobb hullámokat a város életében. Ez az egyedülálló kezdeményezés lehetőséget biztosít az emberek számára, hogy megosszák felesleges élelmiszerüket, csökkentve ezzel a hulladék mennyiségét.

A Free-Go nevű helyi nonprofit szervezet – a francia “frigo” (hűtőszekrény) – ötlete nyomán alig több mint egy évvel ezelőtt kezdtek elterjedni városszerte ezek az ingyenesen hozzáférhető közösségi hűtőszekrények. A program kezdeti sikere elsöprő volt, hiszen a kísérleti jelleggel felállított hűtőszekrény már a működésének első évében körülbelül három tonna élelmiszert mentett meg.

A koncepció egyszerű, mégis erőteljes. Napjainkban már négy stratégiailag elhelyezett hűtőszekrény került a helyére Genf környékén és a tervek szerint az év végére egy ötödiket is üzembe helyeznek. Ezek a hűtőszekrények közösségi csomópontként működnek, melyek az érett gyümölcsöktől, zöldségektől kezdve a friss kenyérig és péksüteményekig mindenféle élelmiszert tartalmaznak.

Bárki hozzájárulhat ezekhez az éléskamrákhoz, legyen szó akár éttermi szakácsokról, vagy hétköznapi emberekről, akik igény szerint megosztanák, vagy igényelnék a hűtő valamelyik tartalmát. A kampány során a lakosságot is arra bátorítják, hogy segítsenek egymásnak a rendelkezésükre álló készletekből, így biztosítva, hogy a még jó minőségű ételek ne vesszenek kárba.

Severine Cuendet, egy 54 éves tanárnő, aki a környéken lakik, kifejezetten támogatja a kezdeményezést, hiszen a zöldségeskertjében gyakran több termény terem, mint amennyit a háztartása el tud fogyasztani. A közösség különböző tagjai is hasonlóan vélekednek, ami aláhúzza, hogy a program képes áthidalni a hiányosságokat és kezelni a szükségleteket.

Bár az adományozott élelmiszerek összetétele a hozzájárulók függvényében változik, a kiszámíthatatlanság izgalmasabbá teszi a vállalkozást. Shala Moradi, egy 65 éves, Iránból származó háziasszony még annak ellenére is dicsérte a kezdeményezést, hogy nem mindig talál megfelelő ételt a hűtőszekrényben. Kiemelte, hogy számára nagyon vonzó, hogy ingyenesen juthat hozzá friss termékekhez, ami a program lényeges eleme.

Marine Delevaux, a projekt kezdeményezője elmondta, hogy a közösségi ponton elhelyezett élelmiszereket a lakosság folyamatosan igényli. A helyi üzletekből és éttermekből összegyűjtött élelmiszerek gyakran már egy órával a megérkezésük után új otthonra találnak, ami azt mutatja, hogy a közösség szívesen vesz részt a kezdeményezésben.

A Free-Go azonban nem elégszik meg a közösségi hűtőszekrényekkel. Most már a lakóházakból történő ütemezett átvétellel kísérleteznek, hogy a lakók számára még kényelmesebbé tegyék a körforgást. Sőt, egy külön forródrótot is létrehoztak, amelyet a vendéglősök hívhatnak, ha felesleges élelmiszerrel szeretnének hozzájárulni, ezzel is egyszerűsítve a folyamatot.

Az egészségügyi és biztonsági előírások betartása érdekében bizonyos előírások vannak érvényben. A hűtőszekrényekben tilos a fagyasztott élelmiszerek, a nyitott tárolóedények, az elkészített ételek és az alkohol fogyasztása. A felajánlóknak, különösen a magánszektorból érkezőknek, biztosítaniuk kell, hogy az általuk felajánlott élelmiszerek fogyasztásra alkalmasak legyenek. A svájci törvény egy hasznos iránymutatást is tartalmaz, amely lehetővé teszi, hogy a bontatlan, az ajánlott fogyaszthatósági időn túl lévő termékeket még egy évig lehessen fogyasztani.

Az ilyen kezdeményezések jelentőségét hangsúlyozza Svájc saját élelmiszer-pazarlás elleni küzdelme. A svájci kormány becslése szerint a fogyasztásra szánt élelmiszerek közel egyharmada megy veszendőbe, ami évente körülbelül 330 kg élelmiszerhulladékot jelent lakosonként. Ezek az éléskamrák nemcsak az etikai és gazdasági kérdések ellen küzdenek, hanem a korlátozott természeti erőforrások megőrzésével a környezetvédelemhez is hozzájárulnak.

A genfi közösségi éléskamrák Európa-szerte szélesebb körű mozgalmat indítottak el. Hasonló élelmiszer-megosztási kampányok zajlanak olyan városokban, mint Bern és Neuchatel, a sikeres német modell ihletésére.

A Foodsharing.de közösségi csoport, amely több mint egy évtizede indult Németországban, több mint félmillió embert fogott össze Németországban, Svájcban és Ausztriában, és megmentett 75 millió tonna élelmiszert attól, hogy idő előtt a szeméttelepeken végezzék.

A fenntarthatósági kihívásokkal küzdő világban a genfi közösségi éléskamrák ragyogó példát mutatnak arra, hogy a kreatív gondolkodás és a közös cselekvés hogyan hozhat kézzelfogható változást.

A megosztás és a tudatos fogyasztás kultúrájának előmozdításával ezek a kezdeményezések hozzájárulnak ahhoz, hogy átformáljuk az élelmiszerforrásokra és a bolygó iránti felelősségünkre vonatkozó nézeteinket.