Messze még a várva várt szabadság és új élményekre vágysz? Ismerd meg a mikrokalandokat, és lépj ki Te is komfortzónádból! Ne várj életed lehetőségére, vagy egy egzotikus útra ahhoz, hogy végre kimozdulj! Mit szólnál, ha ezentúl egy csodálatos kaland két munkanap közé is beleférne?

Időről időre mindannyian érezzük, hogy elnyelnek bennünket a szürke hétköznapok, a stressz és a tennivalók. Ilyenkor a legjobb lenne becsomagolni és elutazni valahová egy hétvégére, egy hétre, vagy akár egy egész hónapra. Azonban lássuk be: erre nem mindig adódik lehetőség.

Sürget a főnök, kevés a szabadnap és lehet, hogy a pénztárcánk is neheztelne egy hosszabb vakáció miatt. Az is megeshet, hogy már megterveztük az idei családi nyaralást, de egy örökkévalóságnak tűnik, mire elérkezik a kitűzött dátum. Mit tehetünk, ha vágyunk a szabad ég alá, a természetbe, de egyszerűen sehogy nem fér bele egy több napos utazás?

Mi az a mikrokaland?

Alastain Humphreys, brit világutazó és kalandor egy meglepő és egyedi koncepciót talált ki a fenti probléma orvosolására, amit ő mikrokalandnak nevezett el. A mikrokaland nem más, mint egy olyan élmény, ami rövid időt vesz igénybe, nem kell messze utaznunk hozzá, megvalósítása pedig egyszerű és olcsó. Mindemelett fontos pontja, hogy örömet és szórakozást nyújt és felfrissíti lemerült szervezetünket.

Úgy tűnik, ahogy a népesség egyre jobban növekszik, és a környezetünk is jelentős városiasodáson megy át, egyre többen találkozunk azzal az érzéssel, hogy beragadtunk az otthoni és a munkahelyi teendők csapdájába.

A mikrokalandok a hétköznapi teendők mellett is reális lehetőséget nyújthatnak arra, hogy kicsit kiszökjünk a szabadba és izgalmas élményeket szerezzünk anélkül, hogy sítúrára kelljen indulnunk a Déli-sarkon, vagy bungalót bérelni egy dél-amerikai dzsungelben.

A mikrokalandok egyik legnagyobb előnye, hogy azok számára is lehetővé teszik a valódi kalandok megtapasztalását a szabad ég alatt, akik még nem mozognak rutinosan a kültéri kihívások területén.

Az ötlet alapja az volt, hogy az irodai munkarendben dolgozók a két munkanap között (délután öttől a másnap reggel 9 órás kezdésig) valódi és rendhagyó kalandokban vehessenek részt, mindezt a legpihentetőbb környezetben, a természetben. Ez hosszútávon segíthet csökkenteni a stresszt és az egészségre is jó hatással lehet.

Humphreys nagyon találó megfogalmazása szerint egy mikrokaland valójában az életünk „frissítés” gombja, amire az elfoglalt, felgyorsult mindennapokban igencsak szükség van.

Rendben, de hogyan működik?

Nagyon egyszerű. Első lépésként munka után vedd magadhoz a hátizsákodat, és pattanj fel az első vonatra, vagy ülj be az autódba és szabadulj ki a város nyüzsgéséből. Ezek után addig sétálj vagy biciklizz, amíg nem találsz egy csendes helyet a természetben.

Verj fel egy sátrat, vagy csak terítsd le a hálózsákodat, és aludj a csillagok alatt! Rakj tábortüzet, készíts valami gyors, finom ételt, legyen az bármilyen egyszer! Frissülj fel, igyál egy hűsító sört, vagy egy finom pohár bort, miközben a naplementében vagy a csillagokban gyönyörködsz!

Beszélgess azzal a baráttal, családtaggal, vagy ismerőssel, aki belevágott veled ebbe a spontán kalandba! Tölts odakint az éjszakát, és kelj fel te is nappal együtt reggel! Mozdulj ki a komfortzónádból!

Cseréld a reggeli zuhanyt egy ébredés utáni csobbanásra a közeli tóban vagy folyóban, ha lehetőséged van rá! Ügyelj az időzítésre, és akkor mindezek után még éppen lesz elegendő időd, hogy visszaérj az irodába a reggel 9 órás kezdésre.

Elsőre kicsit talán vadnak tűnhet az ötlet, de hát nem éppen ez a kalandok lényege? Ha belegondolunk, ilyen rövid időre is van értelme, hogy átéljük a felfedezés örömét és újdonságokat próbáljunk ki, noha erről sokszor nem esik szó. Ha utazásról, kikapcsolódásról beszélünk, hajlamosak vagyunk a „mindent vagy semmit” elvet érvényesíteni.

Azt gondoljuk, ha nem fér bele egy egyhónapos, országot átszelő, de minimum Balatont körbetekerő biciklitúra, akkor nincs értelme elindulni. Ha nem fér bele minimum egy egyhetes kajakozás, nincs értelme megpróbálni. Ha nem fér bele egy hosszúhétvégés kempingezés, akkor nincs is értelme bepakolni. Ez azonban nem igaz. Minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy kimozduljunk és megfűszerezzük a mindennapokat, legyen szó akármilyen apróságról!

Hogy találhatsz megfelelő helyszínt egy mikrokalandhoz?

Talán elsőre nem hangzik könnyűnek, de nincs más dolgunk, mint nyitva tartani a szemünket, és kellemes, nyugodt helyszíneket keresni a város határain kívül. Ha az ember egyszer ráérez, már rutinosan felismeri, hogy melyik hely lesz megfelelő.

Jól jön egy részletes térkép a lakóhelyünkhöz közeli területekről, egy aktuális menetrend, illetve a nyitott gondolkodást és a kalandvágyat sem érdemes otthon hagyni. Sokszor a megszokott, minden nap látott helyszíneken is felfedezhetünk egy megfelelő helyet a sátrunknak, ha képesek vagyunk a jól ismert helyekre új szemmel nézni.

Hogyan vághatsz bele a kalandba?

Kiindulásként szemelj ki egy állomást – legyen az akár vonattal, autóval vagy busszal megközelíthető. Ha szeretnéd egyszerűen leszűkíteni a helyszíneket, akkor a legközelebbi alkalommal tanulmányozd át például egy közeli vasútállomás menetrendjét, és válassz egy állomást, ami a nagyvároson kívül esik.

Első célpontként akár egy ismerős helyszín is tökéletes lesz, hiszen rengeteg mikrokalandra lesz még időd!

Ha kiválasztottad a célállomást, érdemes előre eldöntened, hogy mennyit vagy hajlandó gyalogolni, vagy biciklizni a kaland helyszínéig, ahol az éjszakát töltöd. Ha ez is megvan, következhet a térkép a tökéletes helyszín meghatározásához. Ha dombos a terület, érdemes a kontúrvonalak között lapos területeket keresni. A zöld területek az erdőket, a kék a különböző vizeket jelölik, válassz kedved szerint. Keress túraútvonalakat, amik biztonságosak és távolabb visznek a forgalmas utaktól.

Miért lehet jó mindez?

A mikrokalandok segítségével olyan praktikus készségekre tehetsz szert, amelyek a későbbiekben segíthetnek belevágni egy nagyobb, egzotikusabb kalandba is. Mindezt úgy, hogy nem kívánnak tartós elköteleződést, hosszadalmas utazást és a pénztárcádat is megkímélik.

Ezek az élmények rámutatnak a lakóhelyünkhöz közeli területek természeti szépségeire, melyek mellett a hétköznapokban hajlamosak vagyunk elmenni. Akinek a fontos a környezetvédelem, szintén megfelelő ez a kikapcsolódási forma, hiszen több száz kilométeres utazással sem szennyezzük a környezetünket.

Nem kell tehát sok dolog. Indulj el, szerezz be egy sátrat és néhány egyszerű kemping kelléket! Hívd fel a barátaidat vagy pakold fel a családot, és adj a kalandnak egy esélyt! Legyen az akár egy reggeli madárles, egy esti túra a hegyen, vagy csillagszámlálás a réten sátorozva. Ne feledd: mindennek a kulcsa az egyszerűség, a nyitott gondolkozás, és hogy kilépjünk a komfort-zónánkból egy szebb, élményekben gazdagabb életért.