Napjainkban az egyre növekvő népesség újabb és újabb kihívások elé állítja a városokat és a nagyobb településeket. A szűkülő hellyel való gazdálkodás ezért sok esetben együtt jár a kreatív megoldásokkal, ezt láthatjuk például az építészet területén is. Évtizedekkel ezelőtt kezdődött el az a tendencia, melyben a vízszintesben való gondolkodást felváltotta az emeletek számát növelő függőleges építkezés. Ha ez megvalósulhatott nagyléptékű, óriási lakóépületek és irodaházak kialakításában, miért ne lehetne a hátsókertünk is függőleges?

Az elsőre furcsán hangzó koncepciót Patrick Blanc, francia botanikus álmodta meg, aki létrehozta az első vertikális kerteket. A vertikális kert elnevezés azóta sokféle néven vált már ismertté: hallhattunk róla függőleges kert, élőfal vagy zöldfal néven is.

Patrick Blanc, a vertikális kertész

Ebben az elrendezésben a növények nem a megszokott módon, egymás mellett helyezkednek el, hanem egymás fölé telepítjük őket. A csodálatos függőleges kert kulcsa alapvetően két dologban rejlik: a megfelelő növények kiválasztásában és a stabil tartószerkezet kialakításában, amely biztosítja a fizikai védelmet, a biztos elhelyezkedést és segíti a víz áramlását. A jó hír az, hogy a legtöbb növény egy kis odafigyelés és kellő felkészültség mellett alkalmas lehet függőleges kert kialakításához.

A zöldfalak létrehozásával azoknak sem kell kimaradniuk a zöld környezet és a kertészkedés öröméből, akik csak egy aprócska kerttel rendelkeznek, egy balkonnal, egy szabad kerítés szakasszal, vagy falfelülettel gazdálkodhatnak.

A helyhiány most már nem lehet akadály, ezért érdemes belevágni egy zöldfal létrehozásába, ha a kertészkedés élményére, házi termesztésű zöldségekre, vagy az élő növények nyújtotta esztétikai élményre vágysz!

Mindemellett azok számára is hasznos lehet néhány függőleges kert nyújtotta megoldás, akik tágas kerttel rendelkeznek, hiszen rengeteg hasznos, környezetkímélő, takarékos, vagy kreatív ötlet leshető el.

Miért jó lehetőség egy vertikális kert vagy zöldfal kialakítása?

A függőleges kertek kialakítása innovatív megoldást nyújthat a városi népesség élelmiszer-ellátási problémáira, ráadásul a környezetvédelem szempontjából is nagyszerű. A megvalósítása akár nagy tételben, iparilag is elképzelhető, de egyénileg is megéri belevágni egy projektbe.

Ha a nagyvállalati megvalósítás előnyeit nézzük, valódi alternatíva hozható létre a városi élelmiszer-termesztésben. Sokkal egészségesebb és környezetkímélőbb, ha a zöldségeket és gyümölcsöket nem kell akár több ezer kilométeren át szállítani, míg elérik felhasználási helyüket. Kicsiben gondolkodva, családi szinten is megéri azonban a vertikális kertek kialakítása, hiszen remekül ki lehet használni akár apró területeket is, és megízlelhetjük a magunk termelte zöldség fogyasztásának örömét.

Nem muszáj feltétlenül nagyban kezdenünk, néhány fűszernövény elültetése és felhasználása is meghozhatja a kedvet élőfalunk bővítéséhez. Ráadásul azzal, hogy mindenkinek lehetősége nyílik saját növények termesztésére, növekedhet az általános élelmiszer minőség, és a korábbinál sokkal inkább a kezünkbe vehetjük az élelmiszerbiztonsági döntéseket is.

A függőleges kertek esetében leggyakrabban az úgynevezett hidroponikus rendszereket használják, melyek 90%-kal kevesebb vizet használnak fel, mint a nyitott mezőgazdasági kertek, és bizonyos növények esetében akár kétszer akkora hatékonyságot is elérhetnek. Ebben az esetben ugyanis a növény nem a talajban – azaz nem földben – növekszik, hanem tápoldatban vagy tápoldattal rendszeresen átjárt anyagban.

Ezzel a módszerrel sokkal kevesebb műtrágya és vegyi anyag kerül a közvetlenül a földbe, így jelentősen csökkenhet a talaj szennyezettsége. A 21. században éppen erre van szüksége a világnak: hatékonyabb élelmiszer-termesztésre kevesebb erőforrás felhasználásával, környezetkímélő módon.

Fotó: Freepik

Azon túl, hogy a fent említett előnyök a függőleges kertek elterjedésével mind elérhetők, az egyik legjobb ebben az ötletben, hogy akárki megvalósíthatja. Rengeteg kép, cikk, blog és weblap foglalkozik a témával, így egy kis kreativitással, utánajárással és a megfelelő eszközök beszerzésével bárki számára gyerekjáték lehet egy ilyen kert létrehozása.

Szerencsére egyre több kereskedő foglalkozik „kulcsrakész” függőleges kert megoldásokkal, ezek használatába, a növények gondozásába könnyű beletanulni. Akár az előre elkészített, akár a „csináld magad” megoldásokat részesítjük előnyben, a rengeteg ötlet és lehetőség között mindenki megtalálhatja a balkonjára vagy kertjébe leginkább passzoló megoldást.

A zöldfal koncepciója rengeteg helyen, rengetegféleképpen alkalmazható. A kulcs a testreszabásban rejlik, hiszen akár egy bevásárlóközpont teteje, akár egy kerítés, egy elhagyatott gyárépület, de a társasházak erkélyei között lévő falfelület is alkalmasak lehetnek a függőleges kertek kialakításához, ha a megfelelő növényeket választjuk ki.

A napjainkban elérhető technológiák segítségével a legkisebb helynek sem kell kihasználatlanul maradnia, kertünkkel bárhol hozzájárulhatunk a levegő tisztaságához és az élelmiszer előállításához.

Ha fenntarthatóságával és sokoldalúságával még mindig nem győzött meg a vertikális kertek koncepciója, van egy jó hírünk. Függőleges kertedet akár bevételforrássá is konvertálhatod, ha megvan benned a kellő talpraesettség és ambíció, ezt világszerte sok vállalkozás példája mutatja.

Montreálban az épületek tetején létrehozott üvegházak például emberek ezreit látják el zöldségekkel, New Jerseyben pedig egy régi acélgyárat alakítottak át erre a célra. Napjainkban ráadásul egyre több a környezettudatos vásárló. Az ő számukra nem mindegy, milyen forrásból származik az élelmiszer, amit megvásárolnak, és hajlandóak akár magasabb árat fizetni a környezettudatos, fenntartható termesztésből származó élelmiszerekért.

A vertikális kert koncepciója tehát hosszútávon egészségesebb ételeket tehet számunkra elérhetővé, környezetünk tudatosabb védelme mellett. A hely hiánya ezzel a megoldással már nem akadály, bárki belevághat egy zöldfal létrehozásába, bármi is legyen a cél: az otthon termesztett zöldség megkóstolása, a természet becsempészése az erkélyünkre, vagy csak gyönyörködni szeretnénk a tavasszal nyíló virágokban.

A vállalkozó kedvűek számára pedig a függőleges kert akár egy saját vállalkozás alapja is lehet. A lehetőség tehát adott, vágjunk bele bátran saját vertikális kertünk kialakításába!