Minden egyes nap olyan döntéseket hozunk, melyek hatással vannak a környezetünkre, akár a tömegközlekedést választjuk az autó helyett, akár az organikus termékeket a hatékonyan reklámozott, “étel-gyárakban” előállítottak helyett. Ha képesek vagyunk az árucikkek és a szemfényvesztés mögé látni, akkor megtettük a tudatos életvitel első fontos lépését.

A tudatos fogyasztás a napi döntéseink összehangolását jelenti a saját világnézetünkkel. Ha valaki a környezet védelmét helyezi előtérbe, akkor olyan terméket, vagy szolgáltatást keres, ami minimalizálja a természeti erőforrások, a mérgező anyagok használatát és a szennyezőanyagok kibocsátását, a jövő nemzedékeit érintő szükségletek veszélyeztetése nélkül.

Az értékrend személyektől függően változhat, ezért a hangsúly inkább azon van, hogyan tudjuk a napi döntéseket a tudatalattiból a tudatos cselekedetre transzformálni. Amikor választásainkat az értékrendünk szerint kezdjük el mérlegelni, akkor kezdünk egy szabadabb, teljesebb életet élni.

Mivel minden kapcsolatban áll egymással, napi döntéseink hatással vannak a Föld jövőjére is. Sokan arra gondolnak, hogy holnaptól egy teljes naperőművet kell telepíteniük, vagy egy borsos áron kapható elektromos autóba kell ülniük a látható változásokért, de a kutatások azt bizonyítják, hogy a legtöbbet akkor tehetünk bolygónk és a következő generáció védelmében, ha a kezdtekben a saját háztartásunkon belül tesszük meg első tudatos lépéseinket.

Az alábbi 5 pont segít tudatosabbá, környezetkímelőbbé tenni háztartásodat:

Legyél te az okos vásárló!

    A vásárlás nagyszerű lehetőséget nyújt, hogy fenntarthatóvá tedd életviteledet. A pultok előtt állva rajtad áll a döntés, milyen termékek raksz a bevásárlókosárba. Válassz tudatosan és egészségesen olyan termékeket, amelyek nem szennyezettek kémiai adalékanyagokkal, idényjellegűek, Fair Trade cimkével ellátottak, vagy amelyeket rövidtávon szállítottak.

    Érdemes organikus, vagy újrahasznosított anyagokból készült ruhákat vásárolni, de ha mindezt nem engedheted meg magadnak, a használt ruha boltokban biztosan találsz hozzád illő öltözéket.
    Vásárlás előtt érdemes átgondolni, milyen mértékben van szerepük az állatoknak ahhoz, hogy egy adott termék elkészüljön.

    Ha húst vásárolsz, gondolj bele abba, hogy az állat tartásának körülményei megjelennek annak minőségében is. Az elviselhetelen körülmények között tartott állatok érzékennyé és betegekké válnak, melyek az elfogyasztáskor hatással vannak az emberi egészségre.

    Ne higgy a reklámok édes-ízes világának, hanem fordítsd meg a terméket, olvasd el a cimkét és ellenőrizd magad annak hitelességét! Ha tisztában vagy azzal, milyen adalékanyagokat, összetevőket kell elkerülnöd, akkor lecsökkentetted a szupermarketek óriási, felelőtlen vásárlásra kényszerítő választékát olyan mértékűre, ami számodra is kezelhető.

    Válaszd az energiahatékonyságot!

    Amint szinte naponta jelennek meg az életvitelünket átformáló új elektromos termékek, úgy változik napi energiafelhasználásod is. Az elektromos termékek tudatos használatával nemcsak a saját életkörülményedet javíthatod, hanem a városok levegőminőségét is, melyet rendszerint az ott élők életvitele formál.

    Például, ha nem vagy otthon, akkor letekerheted a fűtés gombját, ha nem tartózkodsz egy adott helységben, akkor érdemes lekapcsolni a lámpát.

    Takarítsd zöld szemmel!

      A „modern” takarítási praktikák környezetszennyezőek, rengeteg energiát emésztenek fel és nem tesz jót a háztartásban élők egészségének sem. Ha környezetbarát, biológiailag lebomló, növényi alapú, vagy foszfátmentes takarítószereket használsz, akkor pozitív lépést teszel egy tudatos otthon létrehozása felé.

      A tudatos takarítás nagyszerű hatással lehet az életed többi területére is, mivel könnyedén átlátható és eddig használt eszközei könnyedén lecserélhetőek.

      Legyél te is vízválasztó!

        A víz jelenléte elengedhetetlen minden élőlény számára, ha azonban földönkívüliek látogatnának Földünkre, valószínűleg nem így látnák. Az emberek folyóvízben mosogatnak, hosszú perceket töltenek a zuhany alatt és órákig öntözik a kert gyepét, hogy tökéletes állapotban maradjon.

        Azzal sokan tisztában vannak, hogy Földünk 70%-át víz fedi, de azzal nem, hogy csak egy kis töredéke iható. Amint a pazarlás folytatódik és a népesség egyre gyorsabban nő, úgy válik az ivóvíz mérhetetlen nagy kinccsé.

        Amíg egy átlagos amerikai lakos közel 400 liter vizet pazarol el naponta, a tudatosabb európaiak körübelül a felét. Egy Mozambikban élő lakos napi vízfogyasztása mindössze 7 liter, ami egy WC vízöblítésének a mennyisége.

        Földünkön jelenleg 1,2 milliárd ember nem jut napi ivóvízhez, nem is beszélve számtalan állatfajról, akik évről-évre új területeket kénytelenek bejárni az édes kincsért.

        Tarts fenn egy kertészetet – akár a lakásodban is!

        Sikeres organikus kertészként remekül ötvözheted az egészséges zöldségeket és a mutatós dísznövényeket kertedben. Egy kis információgyűjtéssel remekül felügyelheted és növelheted a talajtermékenységet a természettel összhangban.

        Az ültetéseket a növények szükségletei és az idénynek megfelelően ütemezheted. Organikus kertészként meg fogod látni, hogy a kerted, mint a természet egy kis darabkája milyen hatással lesz a kerítésen túli életre, ahogy minden egyes cselekedeted hatással van a világra.