Antwerpen városa egyedülálló módon ösztönzi a lakosokat arra, hogy bátran vágjanak bele a városi kertészkedésbe. Nemrégiben az 1-es villamos ment át lenyűgöző átalakuláson, mivel a villamoson belül minden szabad helyet növényekkel díszítettek, zöld édenkertté varázsolva az utasteret.

Forrás: wikipedia.org

Ez a kezdeményezés, amely a Virágzó szomszédság (Buurt in Bloei) nevet viseli, a helyi önkormányzat ötlete volt azzal a céllal, hogy a helyi lakosokat városi kertészkedésre ösztönözze, ezzel is hozzájárulva egy zöldebb és egészségesebb város megteremtéséhez.

A Virágzó szomszédság program részeként az antwerpeni önkormányzat ingyenes “homlokzatra telepíthető kerteket” kínál a városi kertészkedés iránt érdeklődő lakosoknak. A város központi kerületében élők növényeket igényelhetnek a házak közötti terek zöldítéséhez, ezen kívül pénzügyi támogatást is kaphatnak azok, akik esővízgyűjtő hordókat szeretnének vásárolni kertjeik fenntartásához.

Az esztétikai vonzerőn túl a városi kertek számos előnnyel járnak. A növények és fák jelenléte segít csökkenteni a városi hőmérsékletet és mérsékelni a “városi hősziget” hatást, amikor a városokban az emberi tevékenységek miatt jelentősen magasabb a hőmérséklet, mint a környező vidéki területeken.

Ezenkívül ezek a zöldterületek hozzájárulnak a levegő megtisztításához és a szennyezés csökkentéséhez is. A városi kertekben fészkelő madarak, mókusok és a rovarok virágzó ökoszisztémája is megtalálható, harmonikus kapcsolatot teremtve a természettel.

Antwerpen elkötelezettsége a városi kertészkedés népszerűsítése mellett, inspiráló példát mutat a világ más városai számára is. A növények erejét kihasználva és a polgárokat arra ösztönözve, hogy aktívan vegyenek részt a zöldterületek kialakításában, Antwerpen nemcsak a városi tájat szépíti, hanem fenntartható és élénk jövőt is biztosít lakói számára.