Dale Vince, az Egyesült Királyság első zöld energiával foglalkozó vállalatának alapítója, aki több ágazatban is ismert környezettudatos kezdeményezéseiről, most úttörő vállalkozásba kezdett azzal, hogy létrehozta Nagy-Britannia első elektromos légitársaságát. A látnok vállalkozó célja, hogy bebizonyítsa: még a hagyományosan környezetszennyező iparágak is képesek hatékonyabbá válni és hozzájárulni egy zöldebb jövőhöz.

Dale Vince
Dale Vince

A Ecojet nevű cég jövő év elejére tervezett indulásakor egy 19 férőhelyes repülőgépet üzemeltet majd az Edinburgh és Southampton közötti útvonalon. Bár a repülőgépek kezdetben kerozin alapú üzemanyaggal működnek majd, Vince tervei szerint a motorokat utólagosan olyan technológiával szerelik fel, amely képes a zöld hidrogént elektromos árammá alakítani.

Dale Vince elkötelezettsége a fenntartható vállalkozások iránt számos ágazatra kiterjed, beleértve az energiát, a közlekedést, az élelmiszereket, sőt még a labdarúgást is. Az angol negyedosztályban szereplő Forest Green Rovers elnökeként – amelyet a “világ legzöldebb futballklubjaként” emlegetnek – Vince következetesen a környezettudatos gyakorlatok mellett szállt síkra.

A The Guardian című lapnak adott interjújában Vince hangsúlyozta, hogy célul tűzte ki az egyik legnagyobb károsanyag kibocsájtó terület forradalmasítását, ami eloszlathatja azt az elképzelést, hogy a környezettudatos életmód önmegtagadást igényel. Szilárdan hisz abban, hogy a környezettudatos élet magában foglalhat minden olyan kényelmet és komfortot, amit az emberek manapság elvárnak.

Az Ecojet kezdeti flottájában több 19 férőhelyes repülőgép kap majd helyet, melyek hatótávolsága meghaladja a 450 kilométert is. Vince ambiciózus tervei között szerepel, hogy a légitársaság útvonalait kiterjessze Nagy-Britannia összes nagyvárosára, melyek személyzete a zöld etikájához igazodva, környezetbarát egyenruhát viselnének és kizárólag növényi alapú ételeket szolgálnának fel.

Az elképzelések szerint a légitársaság működésének második fázisában már olyan 70 férőhelyes repülőgépeket vezetnének be, amelyek képesek lesznek európai célállomásokra is repülni. Az Ecojet elismeri, hogy egy légitársaság beindítása meglehetősen időigényes folyamat, melyben jelenleg a Polgári Légiközlekedési Hatóság engedélyeinek megszerzésén és a fel- és leszállási helyek biztosításán fáradoznak. A vállalat ezért a kezdeti időszakban kénytelen kerozin alapú üzemanyagra támaszkodni, amivel kompromisszumot tud kötni a projekt beindításának felgyorsítására.

Bár Vince elismeri, hogy ellentmondásokat ébreszt benne a fosszilis üzemanyaggal való indulás, ez a logikus döntés megalapozza azt a későbbi fejlesztést, amivel a belsőégésű motorokat kiválthatja elektromosra.

A légiközlekedési ágazat korábban már többféle szén-dioxid-mentesítési alternatívát is megvizsgált, köztük az elektromos repülést és a fenntartható légi üzemanyagot (SAF), ami egy mezőgazdasági melléktermékekből származó bioüzemanyag. Vince “baromságnak” nevezte a SAF-ot, arra hivatkozva, hogy nincs az a földterület, amely elegendő lenne a gyártáshoz szükséges mennyiségű növényzet termesztéséhez. Ezzel szemben a hidrogént ideálisnak tartja a környezethatékony repülés megvalósításához számtalan előnyös tulajdonsága miatt.

Vince másodlagos céljai között szerepel még, hogy a repülőjegyárak terén versenyre tudjon kelni a meglévő légitársaságokkal és a környezettudatos demográfiai csoporton túl széles fogyasztói bázist is bevonzzon. Bár kezdetben 1 millió fontot fektetett be a vállalkozásba, jövőre további források bevonását tervezi.

A híres vállalkozó, Richard Branson egyszer azt mondta: “Ha milliomos akarsz lenni, kezdj egymilliárd dollárral, és indíts egy új légitársaságot”. Vince erre válaszul a sikeresen működő futballklubokkal vonva párhuzamot, jelezte, hogy be akarja bizonyítani egy légitársaság életképességét a jelenlegi gazdasági helyzetben. Szilárdan hisz abban, hogy az Ecojet nem fog veszteségesen működni, ha a fő hangsúlyt a szén-dioxid-semleges járatok megvalósítására helyezi. Vince arra számít, hogy e mérföldkő elérésének érzelmi hatása is jelentős lesz.

Érdekes módon, bár Vince a környezet védelme érdekében soha nem utazik repülőgépen, hajlandó lenne kivételt tenni, ha a saját légitársaságának egyik gépére szállhatna fel.