passzivhaz-kochi
popup-house.com

Ha már raktál össze IKEA bútorokat, akkor valószínűleg egy csavarhúzó is akad a lakásban. Ezzel a szerszámmal most már egy egész házat is össze tudsz rakni.

A Multipod Studio nevű francia stúdió olyan egyedi modulházakat tervezett, melyek építéséhez nem szükséges nehéz munkagép, vagy komoly kéziszerszám.

A szerkezetet nagyon  egyszerű felépíteni, hiszen mindössze egy fenyőfa keretből, laminált furnér padlózatból és expandált polisztirol hőszigetelő blokkokból áll, melyeket facsavarok tartanak össze. Egy átlagos lakóház felépítési ideje nagyjából fél év, míg a PopUp házak esetében ez az idő mindössze egy hónapra csökken.

A tervezők egyenesen azt állítják, hogy semmilyen építési tapasztalat sem szükséges az összeszereléshez, így a folyamat olyanná válik, mintha egy Lego-házat építenénk.

A stúdió egyenlőre még csak Franciaországban árusítja a legszigorúbb Passivhaus szabványoknak is megfelelő gyorsépítésű házait, melyek négyzetméterre kivetített ára 1200-1900 dollár (360.000-570.000 forint) között változik.

A legkisebb elérhető ház a 95 négyzetméter alapterületű Pure, mely bőven alkalmas lehet egy 3-4 tagú család számára.

passzivhaz-pure
popup-house.com

Egy nagyobb alapterületű ház, mint a Talavera (250nm), akár egy többgenerációs család számára is elérhető megoldást nyújthat.

passzivhaz-talavera
popup-house.com

Az alábbi videó gyorsított felvételben mutatja be egy ilyen energiahatékony ház építési fázisait.